Klacht en oplossing

Welke klacht heb je?

Hieronder een opsomming van de meest voorkomen klachten en wat we daar aan kunnen doen

Een likdoorn, wordt ook wel eksteroog genoemd.

Wat is het precies?

Een likdoorn ontstaat door teveel druk op één plek op de voet. Er kan sprake zijn van wrijving, waardoor er een forse eeltplek ontstaat. Het eelt draait naar binnen toe en vormt een harde pit op onderliggende huidlagen. Dit veroorzaakt pijn en ongemak bij het lopen. Vooral op blote voeten en met schoenen zonder schokdemping zal een likdoorn veel ongemak veroorzaken.

Bij Diabetes en Reuma kan er sprake zijn van  extra gevoeligheid voor likdoorns en daarom is het zeer belangrijk likdoorns regelmatig te laten verwijderen. Zo voorkom je veel ellende en hou je je voeten in goede conditie en zonder wondjes.

Likdoorns worden door een instrumentele behandeling verwijderd. Dit kan geheel pijnloos en zonder verder wondjes te veroorzaken. Daarnaast kan de eelt locatie drukvrij worden gelegd. Een goed schoen- en of voetadvies kan wonderen doen voor jouw voeten zodat likdoorns niet meer terug kunnen komen.

Een ingroeiende nagel, wat is het precies?

Een ingroeiende nagel ontstaat vaak bij de grote teen en kan zeer pijnlijk zijn. De teen kan rood en gezwollen zijn. De ontsteking veroorzaakt ook dat er pus uit de nagelwal kan komen, wildvlees. Het wordt veroorzaakt doordat een stuk van de nagel, meestal de punt, in de nagelwal drukt. De huid is daar dun en gevoelig. Soms komt het door verkeerd knippen van de nagel, te kleine schoenen of door een schimmelnagel die vervormd.

Een ingroeiende nagel wordt instrumenteel behandeld door het knippen van de nagel in de normale vorm. De zijkanten worden voorzichtig losgemaakt en drukvrij gelegd. Daarnaast krijg je schoenadvies en een verzorgingsadvies voor het genezen van de pijnlijke teen.

Er volgt een controle van de teen na één week zodat je zeker weet dat de teennagel geen last meer geeft en de ontstekingsverschijnselen zijn verdwenen. Indien nodig kan er een beugel op de nagel geplaatst worden om de nagel te begeleiden.

Eelt, wat is het?

Eelt is een veelvoorkomende voetklacht. Het ontstaat wanneer er veel druk en wrijving is op de voet. De meest voorkomende eeltlocatie zijn vaak op de voorvoet, grote tenen en op de hielen. Als een eeltlaag te dik wordt, ontstaan er wondjes op de onderliggende huidlaag die zacht is. Dit geeft een pijnklacht en kan uiteindelijk wondjes veroorzaken.

Het is belangrijk om regelmatig het eelt te laten verwijderen. Deze preventie is vooral voor diabetes- en reuma patiënten van belang om de kans op wondjes te minimaliseren.

Eelt kan worden verwijderd door een instrumentele behandeling van de voet. Daarnaast krijg je schoenadvies en kun je worden verwezen naar een podotherapeut  voor druk-verdelende zooltherapie.

Wintertenen, wat zijn dat?

Wanneer het weer wat kouder wordt, kunnen tenen gevoelig worden. Je krijgt last van rode, gloeiende, jeukende en/of branderige plekken op de voethuid. Dit doet zich het meest voor op en rond de tenen, de middenvoet en soms ook de hiel. Het lijkt alsof je huid verbrand eruit ziet, zwelling en velletjes horen er ook bij.

De doorbloeding van de kleine haarvaatjes van de teenhuid zijn gevoeliger voor kou en de bloedvaten kunnen abnormaal reageren op kou. Het is daarom zaak om de voeten comfortabel te houden met warme wollen sokken, van bijvoorbeeld merinoswol. De schoenzool moet niet te dun zijn. Draag daarom schoenen met een wat dikkere zool zodat de kou niet doortrekt op de voeten.

Maak regelmatig een preventieve afspraak bij de medisch pedicure voor een goed schoen- en huidverzorgingsadvies en voorkom daarmee problemen.

Heb je last van één van deze klachten?

Blijf er niet mee lopen en maak direct een afspraak!

Gewijzigde opening tijden tijdens de feestdagen:

De praktijk is gesloten op 24, 25, 26 en 31 december. Tevens op 1 en 2 januari 2025.

Vanaf 6 januari 2025 gelden weer de reguliere opening tijden en zien wij u graag terug.

Wij wensen al onze cliënten fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond nieuw jaar!